Rijksdocumenten bezorgen is een dienst van de Rijksoverheid. Wij bezorgen jaarlijks duizenden rijksdocumenten op meer dan een miljoen adressen in Nederland. Onze chauffeurs zijn herkenbaar aan hun dienstauto en -kleding met het logo van de Rijksoverheid. Ook hebben ze een rijkspas bij zich om zich te legitimeren.
Een rijksdocument is een officieel bericht aan u van de Rijksoverheid. Het kan gaan om een bericht van het Openbaar Ministerie (OM), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Hoge Raad of het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Voorbeelden van rijksdocumenten zijn:
Een gerechtelijke brief, zoals een oproep om naar de rechtbank te komen.
Een uitspraak van de rechter.
Een oproep voor het afnemen van DNA.
Een oproep om een getuigenverklaring af te leggen.
Een rijbewijs.
Legitimatie bij ontvangst ja of nee?
Bij het overhandigen van een rijksdocument vragen wij meestal niet om een legitimatie. Wel kan de chauffeur om uw geboortedatum vragen ter controle. Als de chauffeur twijfelt of u de juiste persoon bent, kan hij of zij alsnog om een geldig legitimatiebewijs vragen.
Goed om te weten
Onze chauffeurs bezorgen alleen de rijksdocumenten. Zij hebben geen informatie over de inhoud van de documenten.
Over de bezorging
De bezorging van rijksdocumenten gebeurt onaangekondigd. Wij ontvangen van de afzenders geen informatie om vooraf contact met u op te nemen.
Niet thuis? Maak een bezorgafspraak
Bent u niet thuis op het moment van bezorging? Dan laat de chauffeur een bericht achter. U kunt dan in de meeste gevallen een nieuwe bezorgafspraak maken via onze website. Bij het maken van een afspraak vragen wij ook om uw telefoonnummer. Zo kunnen wij u bereiken bij eventuele vertraging van de aflevering.
Geen bezorgafspraak gemaakt? Haal het rijksdocument zelf op
Heeft u een bericht ontvangen dat u het rijksdocument kunt ophalen? Dan kunt u dit doen op de locatie die op het bericht staat vermeld. Alleen de geadresseerde kan het document ophalen, en u moet een geldig legitimatiebewijs meenemen. Dit geldt ook voor minderjarigen. Het ophalen is niet verplicht, maar het is wel uw laatste kans om het rijksdocument in ontvangst te nemen.
Veelgestelde vragen
Een rijksdocument is een officieel bericht aan u van de Rijksoverheid, vaak een gerechtelijke brief, zoals een oproep voor de rechtbank, een rechterlijke uitspraak, of een oproep voor DNA-afname of getuigenverklaring. Het kan ook gaan om een rijbewijs. Deze documenten komen bijvoorbeeld van het Openbaar Ministerie (OM), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Hoge Raad of het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
De chauffeur en de Rijkslogistiek hebben geen kennis van de inhoud van het Rijksdocument. Over de onderwerpen die in het rijksdocument kunnen staan verwijzen we naar het antwoord van de vraag hierboven ‘Wat is een rijksdocument’.
In het rijksdocument staat belangrijke informatie. Bijvoorbeeld wanneer en hoe laat u in de rechtbank moet zijn. Of wat de uitspraak van de rechter was. Lees het rijksdocument daarom altijd goed door.
Als onze chauffeur u vraagt om een identiteitsbewijs, dan kan dit zijn:
Een Nederlands of buitenlands paspoort
Een Nederlandse identiteitskaart
Een Nederlands vreemdelingendocument waarin staat wie u bent en wat uw nationaliteit is, zoals:
een verblijfsdocument
een vreemdelingen-identiteitsbewijs
een geprivilegieerden-document
Een (Europees) rijbewijs
Nee, dat is niet mogelijk.
Uw rijksdocument wordt niet aan de voordeur bezorgd als:
Het adres niet bereikbaar is door slagbomen of hekken.
De weg slecht begaanbaar of onverhard is of als het adres onduidelijk is.
De chauffeur mag niet te ver of te lang van de auto weg vanwege veiligheid en vertrouwelijkheid.
Maak een bezorgafspraak via www.rijksdocumenten.nl met uw track & trace-code. Vul uw telefoonnummer in, zodat de chauffeur u kan bellen en een ophaalplek met u kan afspreken, zoals bij de ingang van een vakantiepark of het begin van een onverharde weg.
Het kan voorkomen dat u geen bezorgafspraak meer kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld als:
De wettelijke termijnen zijn verlopen.
U al een afhaalbericht heeft ontvangen. In dat geval is een nieuwe bezorgafspraak niet meer mogelijk.
Let op: Als het rijksdocument afkomstig is van de Hoge Raad of geadresseerd is aan een rechtspersoon, is ophalen niet mogelijk. Na drie bezorgpogingen gaat de brief terug naar de afzender.
Op de voorkant van het niet-thuisbericht dat u heeft ontvangen staat of u de brief ook kunt ophalen. En zo ja, waar en wanneer dat kan. Vergeet in dat geval niet om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.
Nee, alleen de geadresseerde kan het document ophalen.
Als u het rijksdocument niet ophaalt, gaat het terug naar de afzender.
Als de geadresseerde niet meer op uw adres woont of u deze persoon niet kent, kunt u dit aan ons doorgeven. Wij sturen het document dan terug naar de afzender. Neem contact met ons op via: E-mail:mijnrijksdocumenten@rijksoverheid.nl Telefoon: 0800 29 29 201 (niet bereikbaar vanuit het buitenland)
Krijgt u vaker post voor iemand die u niet kent? Meld dit dan ook bij uw gemeente. De gemeente kan de inschrijving in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) aanpassen.
Ja, dat kan. U kunt op de website MijnOverheid.nl aangeven dat u berichten van het Openbaar Ministerie voortaan in uw persoonlijke Berichtenbox wilt ontvangen. Ga naar Instellingen in uw account bij MijnOverheid en vink het Openbaar Ministerie aan.
Controleer of u de gegevens precies zo invoert als op het niet-thuisbericht staat. Heeft uw huisnummer een toevoeging? Probeer het dan met of zonder spatie of streepje. Lukt het nog steeds niet? Neem contact met ons op.
Uw Rijksdocument kunt u alleen ophalen op het adres dat is aangegeven op uw 'niet-thuisbericht'.
Onze afhaallocaties op een rij:
Bergen op Zoom: Veilingdreef 29, 4614 RX Bergen op Zoom
Leek: Hoge Traan 22-Q, 9351 VV Leek
Houten: Nieuwe Schaft 5A, 3991 AS Houten
Nijmegen: Kerkenbos 1079 m, 6546 BB Nijmegen
Rijswijk: Diepenhorstlaan 20, 2288 EW Rijswijk
Weert: Schoutlaan 22, 6002 EA Weert
Wormerveer: Produktieweg 119, 1521 NJ Wormerveer
Zwolle: Punterweg 15, 8042 PB Zwolle
Bij een KNMI-waarschuwing kan de bezorging vertraagd zijn.
E-mail
Stuur een e-mail naar: E-mail:mijnrijksdocumenten@rijksoverheid.nl
Vermeld daarbij de track & trace-code van de brief en uw adres. U vindt deze code op de voorkant van het niet-thuisbericht dat u heeft ontvangen.
Telefoon
Bel met een van onze callcentermedewerkers: Telefoon: 0800 29 29 201. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur